Tworzywa sztuczne do kontaktu z żywnością.

HomeTworzywa sztuczne

Tworzywa sztuczne do kontaktu z żywnością.

Liczne tworzywa sztuczne są dopuszczone do kontaktu z żywnością, co prowadzi do ich stosowania jako opakowań do żywności. W tym artykule omówione zost

Główne tworzywa do produkcji opakowań.
Rodzaje polimeryzacji.
Jakie są etapy projektowania produkcji opakowań?

Liczne tworzywa sztuczne są dopuszczone do kontaktu z żywnością, co prowadzi do ich stosowania jako opakowań do żywności. W tym artykule omówione zostaną rodzaje tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, stosowanych w sektorze opakowań.

Politereftalan etylenu (PET)

PET jest stosunkowo wszechobecny, stosowany w butelkach do napojów bezalkoholowych i jednorazowych butelek na wodę, a także w pojemnikach spożywczych, tacach do pieczenia, opakowaniach na przekąski, pojemnikach na produkty spożywcze i innych. Żywica PET nie ulega degradacji przy kontakcie z żywnością, co czyni ją popularnym wyborem dla opakowań do żywności. Inne korzystne właściwości PET to lekkość, wysoka odporność na uderzenia i korozję.

CPET został poddany procesowi mającemu na celu zwiększenie jego odporności na pękanie przy uderzeniach w niskich temperaturach, co jest powszechną wadą niektórych standardowych plastikowych pojemników PET. CPET jest bardziej elastyczny i może wytrzymać wyższe temperatury, dzięki czemu nadaje się do produkcji plastikowych tacek na żywność stosowanych w konwencjonalnych piekarnikach, obiadów mikrofalowych, odpornych na temperaturę plastikowych opakowań, pojemników do przechowywania w kuchence mikrofalowej i innych. CPET jest również powszechnie stosowany do produkcji gotowych do spożycia posiłków.

Polipropylen

Polipropylen jest idealnym, bezpiecznym dla żywności tworzywem sztucznym do procesów produkcyjnych, które wymagają wysokiej temperatury. Można go znaleźć w różnych produktach, od butelek na receptę po narzędzia ogrodowe i produkty samochodowe. Choć dość sztywny, polipropylen nie jest tak kruchy jak inne popularne tworzywa sztuczne do pakowania żywności. Artykuły spożywcze, które wykorzystują polipropylen do pakowania obejmują jogurt, pojemniki na ser śmietankowy/kwaśną śmietanę, gotowe do spożycia posiłki i pojemniki VSP. Polipropylen zyskał popularność wśród pojemników mikrofalowych dzięki swojej wysokiej temperaturze topnienia.

Folie plastikowe

Istnieje wiele rodzajów folii plastikowych o bardzo różnych właściwościach w zależności od materiału, z którego są wykonane. Do najczęściej spotykanych należą: folia pokrywająca, folia termokurczliwa, folia VSP, woreczki stojące oraz specjalistyczne torby. Ogólnie rzecz biorąc, folia plastikowa ma wiele zalet. Jest ona zazwyczaj lekka i odporna na zanieczyszczenia. Większość folii plastikowych może być zadrukowana, co przyczynia się do poprawy rozpoznawalności marki i estetyki. Oto niektóre z najbardziej popularnych tworzyw sztucznych wykorzystywanych do produkcji folii plastikowych:

Poliwęglan (PC)

PC jest trwałym, przezroczystym, odpornym na wysoką temperaturę i wytrzymałym tworzywem termoplastycznym. Charakteryzuje się doskonałą odpornością na uderzenia i przejrzystością optyczną. PC jest używany do sterylnych opakowań medycznych oraz do ochrony zawartości przed zarysowaniami, chemikaliami i czynnikami atmosferycznymi. Jest również używany w komercyjnych butelkach na wodę wielokrotnego użytku oraz sterylizowanych butelkach dla niemowląt.