W ostatnich dziesięcioleciach opakowania i pojemniki stały się istotnym elementem przy zakupie żywności. Żywność jest pakowana z myślą o jej transporcie i przechowywaniu. Oznacza to, że nie tylko jest to pojemnik, ale „musi on chronić to, co sprzedaje i sprzedaje to, co chroni” (Briston-Neill, 1972).
Z biznesowego punktu widzenia, wygląd opakowania jest szczególnie ważny, ponieważ identyfikuje ono produkt w łańcuchu dystrybucji i różnicuje go, gdy dociera do konsumenta.
Następnie wyszczególnione są najczęściej stosowane materiały w przemyśle spożywczym: tworzywa sztuczne, szkło, metale i drewno oraz ich pochodne.
- Tworzywa sztuczne.
- Tworzywa sztuczne to organiczne materiały polimerowe, które mogą być formowane w pożądany kształt. Ich lekkość i wszechstronność została potwierdzona na przestrzeni dziesięcioleci w przetwórstwie i pakowaniu żywności. Pojemniki i opakowania z tworzyw sztucznych chronią przed zanieczyszczeniem żywności i oferują odpowiednią wytrzymałość mechaniczną. Ze względu na niższe koszty i mniejsze zużycie energii podczas produkcji, tworzywa sztuczne zastąpiły tradycyjne materiały opakowaniowe. Ponadto, są w stanie dłużej zachować i chronić żywność, minimalizując użycie konserwantów. W stosunku do konsumenta są łatwe w obsłudze i otwieraniu, a także stanowią skuteczną powierzchnię do drukowania etykiet lub marek. Jednakże, mimo że tworzywa sztuczne nadają się do recyklingu, są zanieczyszczeniami.
2.Metale (stal, cyna, aluminium)
Głównym zastosowaniem tych metali jest konserwacja żywności i napojów w puszkach. Najczęściej stosowane są stal ocynowana i puszki aluminiowe. Jest to materiał nieprzezroczysty, który stanowi zaletę dla żywności wrażliwej na światło.
- Puszki cynowe wykonane są z blachy stalowej powlekanej cyną jako środek ochrony przed korozją stali, zwłaszcza gdy zawierają produkty o niskim pH.
- Aluminium jest coraz częściej wykorzystywane do puszek ze względu na swoją lekkość, niskie koszty i zdolność do recyklingu. Znajduje się ono w opakowaniach, zamknięciach butelek oraz opakowaniach i laminatach. Ma takie same właściwości barierowe jak stal, ale z tą zaletą, że jest odporne na korozję.
- Folia aluminiowa jest tworzona przez warstwy laminowanego aluminium. Jest to bardzo elastyczny produkt, który pozwala na zachowanie lub ochronę żywności w środowisku domowym. Trudno ją jednak stosować w nowoczesnych szybkich urządzeniach pakujących ze względu na zmarszczki, rozdarcia i ślady.
- Puszki aluminiowe cienkościenne nadają się do napojów gazowanych, natomiast puszki o szerokich ścianach nadają się do sterylizacji parowej. Opcjonalnie można użyć wewnętrznych lakierów, aby uniknąć interakcji z produktem oraz zewnętrznych, aby chronić tusz przed etykietowaniem.
3. Szkło
Szkło jest materiałem obojętnym, nieprzepuszczalnym dla gazów i oparów. Jest to doskonała i całkowicie neutralna bariera tlenowa w kontakcie z żywnością. Jest to jednak delikatny, ciężki materiał, który wymaga dużej ilości energii do wytworzenia. Szkło wykorzystuje jeden z najbardziej obfitych surowców na świecie, krzemionkę, ale nie jest odnawialne. Mimo to, jest to produkt nadający się do recyklingu, ponieważ może być wielokrotnie używany jako pojemnik.
4. Drewno, karton i papier
- Produkty z drewna są szeroko stosowane w opakowaniach żywności w postaci papieru i tektury. Papier jest bardzo tanim, lekkim produktem o doskonałej wydajności druku. Choć jest bardzo wrażliwy na wilgoć, można go korygować za pomocą połączenia papieru z innymi materiałami, takimi jak plastik czy parafina.
- Karton jest materiałem składającym się z kilku nałożonych na siebie warstw papieru, dzięki czemu jest grubszy, twardszy i bardziej wytrzymały niż papier. Jego głównym zastosowaniem są opakowania i pojemniki w postaci pudełek.